повѣшеныи

повѣшеныи
ПОВѢШЕНЫИ (80) прич. страд. прош.
1.Прич. страд. прош. к повѣсити:

и прочѧ˫а ѹтварь ѥи да приложить(с). ѥлико же златъмь. и ѥлико ѿ срѣбра. и да повѣшена бѹдѹ(т) и поникандила. въ цр(к)ви же и папърти въ притворѣхъ. УСт к. XII, 278 об.; пѧтѣ провьртѣша ѥмѹ. стрьмьглавь повѣшенъ бы(с). ПрЛ 1282, 89б; Феѡдѹлiи мч҃ца… по семь повѣшена бывши за власы. на кюпарисѣ. по семь… въ пещь горѧщю… въвьржена бывъши… бл҃годаривъшi прѣдасть д҃хъ г(с)ви. Там же, 135г; Съсудъ златъ или срѣбренъ. ос҃щнъ сирѣ(ч) въ цр҃кви по||вѣшенъ. iли завѣса… да никтоже ѿ таковы(х) възм(е)ть что на свою потрѣбу. КР 1284, 47–48; и повѣшенъ бывъ на въздусѣ жрьць идольскыи. на многъ часъ мч҃нъ бывъ. пѹщенъ бы(с)… въ ираклию фрачьскѹю. Пр 1313, 3б; повешенъ бы(с) за краи ногу на дрѣве. Пр 1383, 136а; да жьрновъ ослии повѣшенъ будеть на шию ѥму. и погрѧзнеть въ мори. (ἵνα κρεμασϑῇ) ПНЧ к. XIV, 187в; Филипъ бра(т) мари˫ами(н›… въ ѥраполи на забралѣ(х) повешенъ стремьгла(в)… погребе(н) ту. КВ к. XIV, 305в; слышавше же дѣмони. гла(с) архан҃гла михаила. и абьѥ повешини [так!] быша на аѥ [в др. сп. аерѣ]. Пал 1406, 19б; повѣшена˫а средн. мн. в роли с. Жертвенные дары:

и гради раскопани, и ст҃ость потреблена, и повѣшена˫а изнѹрима. (ἀναϑήματα) ГА XIV1, 113б;

|| преданный казни через повешение:

Нарочити разбоиници. на мѣстѣхъ на нихъже разбои творѧху повѣшени да будуть. (φουρκίζονται) КР 1284, 324в; и ѹведень бы(с) и м(ч)нъ. по семь повесенъ бы(с). и по некоѥмь лѣ(т) пренесены бы мощи ѥго. Пр 1383, 81г.

2. Распятый:

аще ѡнъ [закон] ѹбо подъ клѧтвою полагаѥть крь(с). понѥже проклѧтаго вѣсть на дрѣвѣ повѣшенаго. вы же не тъкмо не проклинаѥте ѥго. нъ и въ чс҃ть приводите. (ἀναρτηϑείς) ЖФСт к. XII, 111; Кланѧюсѧ дрѣвѹ. чьстьномѹ крьстѹ. повешенаго ради на немь плотию г҃а. СбТр XII/XIII, 184; на преч(с)тѣмь крьстѣ твоѥмь. д҃хъ ѹбо предавъ б҃ѹ и оц҃ю тѣло же непорочно и честьно повѣшено презрѣвъ. СбЯр XIII2, 20; ст҃ыи феѡдѹлъ… пьрвѣѥ мч҃нъ бы(с) крепко. по семь на кр(с)тѣ повешенъ бы(с). и бл҃годарѧ б҃а прѣдасть д҃хъ. ПрЛ 1282, 145б; поклонисѧ [Христу] вѣща. тебе ради повѣшеному. (διὰ τὸν κρεμασϑέντα) ГБ к. XIV, 72б; си˫а ѡба на крьстѣ повѣшена. КТурКан XII сп. XIV, 231; тако же ѡбразу животворѧщаго и ч(с)тнаго кр(с)та. вѣрою покланѧ˫асѧ цѣлуи повѣшенаго ра(д) на немь плотью на сп(с)нь||ѥ роду нашему х(с)а б҃а. (διὰ τὸν κρεμασϑέντα) ЖВИ XIV–XV, 73в–г.

3. Зд. Приверженный к чемул. В роли с.:

смотри же ми пьющи(х) и ˫адущихъ на ѡдрѣхъ слоновы(х)… и бѣгающи(х) ˫ако сто˫ащихъ повѣшены. (τοὺς… ἐξηρτιμένους) ГБ к. XIV, 118а.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "повѣшеныи" в других словарях:

  • онъ — (онъ5000) мест. указат. 1.Указывает на предмет или явление, удаленные от пишущего или говорящего. Тот, не этот: хотѧщааго… ты˫а самы˫а бѣды… принести на онъ полъ италиискы˫а страны. (πρὸς τὰ περαματικο) КЕ XII, 133а; i сто˫аша не(д)лю на бродѣ, а …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»